Uitgenodigd door een vriendin die een weekje ging vogelen op Texel, een heerlijk waddeneiland om te fotograferen, prachtige natuurgebieden met heel veel mogelijkheden om vogels en andere dieren te spotten, vogeleiland nummer 1 in Nederland.
Elk seizoen heeft zijn charmes, ik ben er nu geweest van 17 tot en met 19 januari 2023, en dat is de periode waar heel veel trekvogels een plekje vinden om op te vetten en zich dik te eten op het wad en andere natuurgebieden op Texel.
De Mokbaai en de Horsmeertjes, de Schorren, de Slufter, de Tuintjes bij de Vuurtoren, Utopia, het Wagejot en vele andere locaties, zijn prima plekken om vogels te spotten.
In de andere seizoenen willen we graag de fiets pakken wanneer we op Texel zijn, maar in januari is het erg koud en winderig en verplaatsen we ons te voet of met de auto.
Via de site van het vogelinformatiecentrum, waarnemingen en vogelkijkhut.nl kunnen we heel veel informatie bekijken wat er zoal waar is te nemen op Texel.
(linkjes onder aan deze blog)
Op de dag dat we op Texel aankwamen, zijn we 's middags eerst op zoek gegaan naar de bijzonderheden die zijn gemeld, de wilde en kleine zwanen, de kleine zilverreigers, sneeuwganzen, de roodhalsgans
Foto: Kleine Zwanen
Er was best een flinke groep kleine en wilde zwanen aanwezig, op Drijvers Vogelweide De Bol, ze liepen door elkaar, en lijken erg op elkaar, de kleine zwaan is kleiner dan de wilde variant en heeft minder geel op de snavel, ze zijn te zien vanaf eind september tot eind maart in ons land. De wilde zwaan heeft een lange rechte hals en het geel op de snavel is driehoekig en loopt voorbij de neusgaten.
Persoonlijk vind ik de Wilde Zwaan wat robuuster als de Kleine Zwaan.
Drie Kleine Zilverreigers foerageerden langs het Eijerlands kanaal en later hebben we ze ook nog gezien in de slootjes langs de weilanden, deze kleine witte reiger is heel wat zeldzamer dan zijn grote broer, de Grote Zilverreiger, van die laatste hebben we er maar eentje gezien op Texel.
De Kleine Zilverreiger is natuurlijk kleiner dan de grote, meestal een zwarte snavel en grote gele tenen, en een kortere nek, dus duidelijk herkenbaar!
Eind van de middag, gaan we moe maar voldaan terug naar ons natuurhuisje, aan de rand van de Texelse Duinen en het Krimbos, dicht bij de Slufter, fazanten, konijnen en heel veel zangvogeltjes te zien dicht ons vakantiehuisje midden in de natuur, en 's nachts is het er echt super donker!
Foto: Fazant vrouwtje
De vrouwtjes fazanten zijn zo prachtig gecamoufleerd, dat ze soms niet eens opvallen in het landschap.
De volgende ochtend veel wind en besluiten we een wandeling te maken door de duinen en de Slufter. Eerst door de duinen en daarna over het strand naar de vuurtoren, we zien een groepje sneeuwgorzen opvliegen prachtige vogeltjes, je herkent ze aan de witte vlekken op de vleugels, erg beweeglijk, deze vogeltjes.
De Drieteenstrandloper, een heel ander vogeltje, ze kunnen vreselijk hard rennen over het strand, voor de golven uit, deze kleine witte bolletjes, even op m'n buik liggen om te fotograferen, maar ze lopen zo hard, bijna niet te volgen en bovendien werd ik gezandstraald, want het waaide nogal hard, niet best voor mijn camera en lenzen, maar zelf werd ik er ook niet knapper van!
Foto: Drieteenstrandloper
Deze strandlopertjes rennen hard over het strand, weg van de aanrollende golven, ze missen de achterteen, die de andere strandlopers wel hebben, vandaar hun naam.
Ze overwinteren hier, in hun winterkleed, voornamelijk grijswit, na de winter trekken ze weer naar het hoge noorden, Canada, Groenland, Spitsbergen en Siberië., hun broedkleed wordt dan weer diep roodbruin. Ik vind ze erg schattig!
We wandelen verder richting de Eierlandse Dam, en wat zien we daar tot onze verbazing tegen de dam liggen, een Grijze Zeehond puppy, wat een leukie, maar gaat het wel helemaal goed met hem/haar? Toch maar even een filmpje gemaakt en Ecomare gebeld.
Geen zorgen de pup is alert en ziet er goed uit, lekker laten liggen, komt goed, in deze tijd worden de jonge zeehonden zelfstandig en door moeder buiten de deur gezet om hun eigen leven te gaan leiden.
Foto: Grijze Zeehond Puppy
In de verte komt de mooie rode vuurtoren in zicht, wie kent hem niet, wanneer je eerder op Texel bent geweest, dan heb je hem vast bezocht
Je kunt naar binnen en naar boven klimmen, een beetje goede conditie is wel handig, 6 verdiepingen en een wenteltrap met 118 traptreden, en dan ben je boven.
November 1864 is deze vuurtoren in gebruik genomen, Hij staat op een 20 meter hoog duin.
Een half uur voor zonsondergang gaat de lamp van de vuurtoren aan, en een half uur voor de zon op komt, gaat deze automatisch weer uit. Een draaiende beweging en de lichtbundels komen in tien seconden twee maal voorbij. Je kijkt drie kanten over zee uit, dit is trouwens de enige vuurtoren waar dat zo is!
Lekker koffie bij de Vuurtoren, maar dat viel tegen want alle restaurants waren om deze tijd nog gesloten, gelukkig hadden we zelf wat bij ons!
Via onderstaande link kun je de route downloaden:
https://www.texel.net/nl/zien-en-doen/sportief/wandelen/wandelroutes/wandelroute-door-de-eierlandse-duinen/
Vanaf de vuurtoren, wandelen we terug naar ons vakantiehuis, en gaan we in de middag met de auto op pad, wanneer we De Cocksdorp uitrijden, slaan we rechtsaf en zoeken we linksaf De Schorren op, we hopen op de Velduil, maar helaas, die was niet thuis, wel een prachtige Blauwe Kiekendief boven de schorren en de Torenvalk bleef ook in de buurt!
Foto: De Torenvalk en de Blauwe Kiekendief
Richting Utopia, Krassekeet en het Wagejot, zakken we af naar beneden richting Oudeschild, vele soorten eenden: Smienten, Wintertalingen, Bergeenden, Pijlstaarten, Wilde Eenden, genoeg te zien, we hebben geen telescoop mee, dus kunnen niet heel ver weg kijken, daar zullen ongetwijfeld nog veel meer soorten vogels zitten!
De Wintertaling en de Pijlstaart zijn bijzonder mooi getekende eenden.
De wintertaling is een kleine eend, ze verblijven in groepjes in de winter in Nederland, als broedvogel steeds schaarser.
Het mannetje heeft een prachtige kop, kastanjebruin en een donkergroene vlek rond het oog, De spiegel is bij het vrouwtje en bij het mannetje groen.
Meestal kun je er in de buurt van het Wagejot en Utopia wel een aantal Wintertalingen en Pijstaarten zien, later zagen we ze ook nog bij Vogelkijkpunt de Petten, richting de Mokbaai, ook daar overigens een aantal gezien. Prachtige eenden!
Daarna door naar de Prins Hendrikzanddijk, onderdeel van de Waddenzeedijk: deze 3 kilometer lange zanddijk is in de Waddenzee voor de dijk aangelegd. Texel ligt onder de zeespiegel en moet worden beschermd tegen het hoge water uit de Waddenzee, vanaf 2017 is er 18 kilometer dijk versterkt!
Als Natura 2000 gebied is de Prins Hendrikzanddijk onderdeel van het Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Het gevarieerde en dynamische gebied bestaat uit droogvallende platen, slikken, kwelders, strand en duinen. Dit gebied biedt rust en ruimte aan allerlei wadvogels zoals de eider, kluut, bontbekplevier, scholekster en kanoet.
Een bijzonder gebied om te zien, bij het uitkijkpunt staat een telescoop opgesteld die je mag gebruiken.
Je kunt in de verte Fort de Schans zien.
Via Oudeschild vervolgen we onze weg naar de prachtige Mokbaai, daarvoor stoppen we nog even bij de Petten, waar ook weer van alles is te zien, Bergeenden, Pijlstaarten, Smienten etc.
Bij de Mokbaai staan honderden Wulpen uit te rusten, en natuurlijk niet alleen Wulpen, maar ook veel verschillende soorten eenden: Bergeenden, Smienten, Pijlstaarten, Kuifeenden, Krakeenden, Tafeleenden en Slobeenden, ook zien we Zilverplevieren, Scholeksters, Tureluren, de Blauwe Kiekendief was aan het jagen, die dacht waarschijnlijk, keus genoeg!
De Mokbaai is een prachtige plek om veel soorten te spotten, soms wel iets verder weg, maar bijzonder veel soorten om te zien!
Wij zijn niet gaan wandelen bij de Mokbaai, maar aan de overzijde van de weg kun je een mooie wandeling maken langs de Horsmeertjes, waar ook verschillende uitkijkpunten zijn!
Vergeet niet om een Texelvignet te kopen, zodat je overal op Texel mag parkeren: https://www.texelvignet.nl/
Tussen de bedrijven door, zijn we ook wezen kijken bij de Kleine en Wilde zwanen en vele ganzen bij: de Marel Waal en Burg en toen we ons rondje reden over Texel, hebben we onderweg ook heel veel soorten ganzen gezien: Grauwe Ganzen, Rotganzen, Toendarietganzen, Brandganzen, Kolganzen.
Nadat ik ben vertrokken zijn ook nog grote groepen Goudplevieren gespot bij Waal en Burg.
M'n twee dagen Texel zit er helaas weer op, later nog maar eens terug, we hebben weer genoten, het is een prachtig waddeneiland om te vogelen.
Linkjes:
https://www.vogelinformatiecentrum.nl/
© 2023 www.liesbethvroegenatuurfotografie.com - Powered by Shoppagina.nl
0 Reacties
Er is nog niet gereageerd