BOOMKLEVER

Wanneer je in het bos wandelt is de Boomklever makkelijk te herkennen aan zijn geluid, het is een klein lawaaischoppertje, wat zich goed laat horen door zijn luide fluittonen en trillers en heel hoge pieptonen, heel herkenbaar!

Het zijn grappige vogeltjes, die zowel naar beneden als naar boven over de boomstammen heen-en-weer kunnen lopen. De boomklevertjes zijn de enige vogels die dit kunnen. Spechten en boomkruipers kunnen alleen omhoog lopen of klimmen. Het valt me op dat ook hele lange tenen hebben!
Het is een mooi gezicht als ze met hun sterke puntige snavel aan het tikken zijn op de bomen, op zoek naar insecten, de bast vliegt je om de oren wanneer ze zo druk bezig zijn.
Ze eten zaden, noten, vruchten, graan en bessen. De noten zetten ze tussen de boombast en hakken ze met hun snavel open. Ze zijn ook dol op pelpinda's.

Broeden doet de boomklever vaak in boomgaten of spechtengaten, hij metselt het gaatje dicht met klei en speeksel, zodat hij er zelf net nog in kan. Meestal broeden ze 1 a 2 x per jaar en leggen ze gemiddeld 7-9 eitjes.

Het is een standvogel, ze komen voor in Europa, behalve Schotland en Ierland, en NW Azië, delen van Afrika en in Japan. In België en Nederland is het een talrijke broedvogel!

 

Boomklever op boom

 

 

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.