Deze prachtige vogel kom je vaak tegen in de winter, in het voorjaar zijn er wel enkele broedparen in Nederland, maar dat zijn er echt heel weinig.
Ze behoren tot de lijsterfamilie, het zijn trekvogels, ze leven in de zomer voornamelijk in Europa en Azië, daar voedden ze zich met ongewervelde dieren en in de zomer vooral met fruit en zaden, je komt ze dan ook veel tegen in groepjes tussen de fruitbomen en in de besjes.
Je moet goed kijken want in de verte lijkt de kramsvogel op een lijster, wanneer je dichterbij komt, zie je de verschillen.
De kramsvogel onderscheidt zich van andere lijsters door zijn prachtige verenkleed , het vrouwtje en het mannetje zijn bijna hetzelfde. Het voorhoofd, de kruin, de nek en de oordekveren zijn duifgrijs.
Elke veer op de kruin en het voorhoofd heeft een centrale bruinzwarte streep, die bij het mannetje iets breder is. Het gebied onder de ogen en op de teugel (tussen de ogen en de snavel) is zwart gekleurd. Boven de ogen heeft de kramsvogel vage lichte streepjes. De lichtgekleurde borst is opvallend bruinzwart gespikkeld en gestreept. De kleur van de borst verloopt van gelig op de bovenborst tot wit naar de buik. Bij het vrouwtje is de borst lichter gekleurd en heeft deze minder en kleinere vlekken en strepen.
De bovenzijde van de romp en de stuit zijn dezelfde kleur als de kop. De veertien bruinzwarte staartpennen hebben een puntig, grijzig uiteinde. De buitenste twee veren zijn wat korter, waardoor de staart een ronde vorm heeft. De slagpennen zijn bruinzwart. De dekveren op de schouders en de mantel zijn donker kastanjebruin, met donkere centrale strepen en lichte uiteinden. Bij het vrouwtje zijn deze dekveren bruiner gekleurd dan bij het mannetje. Aan de onderzijde van de vleugels en onder de schouders zijn de dekveren wit.
De irissen van de volwassen kramsvogel zijn donkerbruin. De forse snavel is 's winters bij beiden oranjegeel gekleurd, met bruinzwarte uiteinden en een wat donkerder bovensnavel. In de zomer blijft de snavel bij het vrouwtje gelijk, maar die van het mannetje wordt geel.
De meeste lijsters leven alleen, maar de kramsvogel leeft altijd in groepjes, wanneer ze samen in de bomen uitrusten, maken ze een heel bijzonder geluid, een soort kakelen, daar kun je de kramsvogels makkelijk aan herkennen, ik vind het wel een grappig geluid.
De kramsvogels trekken vaak op met groepjes koperwieken, soms met spreeuwen en kieviten.
Broeden doen ze eigenlijk op allerlei verschillende plekken, in bossen, struiken, maar ook in gebouwen en soms ook wel op de grond, vaak dicht bij elkaar om elkaar tegen predatoren te beschermen. De kramsvogel is zeer agressief en fanatiek om zijn nestje te beschermen. Menig roofvogel of kraai wordt bestookt met modder en uitwerpselen, wanneer ze in de buurt komen, daardoor kunnen ze moeilijker vliegen.
Het is weleens voorgekomen dat de tegenstander zo'n dikke laag drek op zijn veren had, dat ze niet meer konden vliegen.
Ze leggen meestal 5 of 6 eitjes, variabel van kleur en afmeting. Wanneer het laatste ei is gelegd gaat het vrouwtje meestal broeden, ongeveer 14 dagen dan komen de eieren uit. De ouders zorgen samen voor het jonge spul.
© 2023 www.liesbethvroegenatuurfotografie.com - Powered by Shoppagina.nl