De Buizerd is wel de bekendste en meest algemene Roofvogel in Nederland, vaak zie je hem zitten op een paal, of in de lucht, voortbewegend op de thermiek in de lucht.
De Buizerds zijn er in heel veel verschillende kleuren en tekeningen, van donkerbruin, bijna zwart tot helemaal blond. Het is een bekende broedvogel in ons land.
De lichtere buizerds worden vaak aangezien voor de Ruigpootbuizerd maar meestal is het de gewone Buizerd. De Ruigpoot komt hier alleen om te overwinteren. De Ruigpoot vliegt met een veel soepelere vleugelslag en de staart heeft een witte basis en een of meer zwarte banden. Onder de vleugels zitten grote zwarte polsvlekken en de meeste ruigpoten hebben een zwart buikschild. Van dichtbij is het bevederde loopbeen te zien.
De Buizerd heeft een brede, niet ver uitstekende kop, brede vleugels en een vrij korte, afgeronde staart met smalle bandjes. Vliegt met relatief snelle, ondiepe en ietwat stijve vleugelslagen.
Jonge Buizerds hebben een lichtere iris, lengte strepen over de borst en hebben alleen donkere bandjes over de staart, die zijn ongeveer even breed, geen brede eindband dus.
Volwassen exemplaren daarentegen hebben een duidelijk bredere eindband op de staart en donkere ogen.
Het is een standvogel, dat betekent dat ze overwinteren in hetzelfde gebied als waar ze broeden. Toch trekken Noordelijke Buizerds in de winter ook wel naar Nederland en verblijven ze hier tijdelijk ,totdat het bijvoorbeeld in Scandinavië wat warmer is!
Het geluid van de Buizerd is heel apart, een gerekt klagend gemiauw, ze alarmeren ook op deze manier wanneer er gevaar dreigt voor hun nest!
Het vrouwtje is meestal groter dan het mannetje, verder zijn ze bij niet te onderscheiden.
Veldmuizen, mollen of konijnen vormen vaak het hoofdvoedsel samen met kikkers en kleine vogels, maar de Buizerd is niet kieskeurig, is dit niet beschikbaar dan is iets anders ook goed, ook eten ze aas (dode beesten), daarom ze je ze vaak op de uitkijk langs de snelweg.
Ze bouwen hun horst (nest) vaak heel hoog in de boom en leggen twee tot vier eieren, bij gebrek aan voldoende voedsel sterft het zwakste kuiken en wordt uit het nest gegooid, of opgegeten door de rest. De oudste Buizerd in de vrije natuur is wel 26 jaar geworden voor zover bekend!
Mooie Blonde Buizerd
Buizerd boven het Aboretum in Wageningen
© 2023 www.liesbethvroegenatuurfotografie.com - Powered by Shoppagina.nl