De Oehoe, de meest indrukwekkende uil in Nederland, vind ik persoonlijk! Eén van de grootste uilen ter wereld zelfs! De Ransuil is al een flinke uil, maar de Oehoe is nog twee keer zo groot! Deze ui was een makkelijke prooi en is erg vervolgd in het verleden, tegenwoordig (sinds 1997) zijn er weer positievere berichten en broedt de Oehoe gelukkig weer in Nederland, ze leven in de Zuid-Limburgse mergelgroeves en in kalksteengroeves in de Achterhoek, en ook op enkele andere plekken, die meestal geheim worden gehouden, In Winterswijk broeden zelfs twee paren, een paar in de steengroeve, en een paar elders op een geheime locatie in een boom.
Op bovenstaande foto de jonge Oehoe's in de steengroeve in Winterswijk (Mei 2021)
Het vrouwtje is een stuk forser dan de mannelijke Oehoe, de spanwijdte is respectievelijk: 168 cm, spanwijdte: 157 cm, en het gewicht 2200-3200 gram, gewicht: 1600-2100 gram. Op hun hoofd hebben de Oehoes oorpluimen van ongeveer 8 cm lang. Normaal staan ze recht opzij en naar achteren, ze worden bij opwinding of verstoring recht opgezet.
Vrouwtjes vallen meestal op door hun iets te grote verenkleed, wanneer ze rusten, de mannen zien er wat atletischer uit. Ze hebben fel gele of fel oranje ogen.
Deze uilen zijn niet zo kieskeurig wat hun eten betreft, zwarte kraaien, eksterachtigen, roeken, kauwen, gaaien, houtduiven, sommige roofvogels, andere uilensoorten, muizen en ratten, hazen en konijnen,egels, jonge fazantjes, marterachtigen en kleine vosjes. De enige vijand van de oehoe is de mens. Houtduiven, muizen, ratten, egels en kraaiachtigen vormen het voornaamste voedsel van deze grote uilen. Ze overvallen hun prooi graag op hun slaapplaats.
Ze kunnen wel 20 jaar oud worden, best een behoorlijke leeftijd, in gevangenschap kunnen ze nog veel ouder worden. We hebben een keertje een kunstenares ontmoet die een Oehoe van haar vader had geërfd, deze vogel mocht ik fotograferen, maar had daar toch een dubbel gevoel bij, Die mevrouw wilde hem zelf ook liever vrij laten, echter dat schijnt niet zo maar te kunnen, red hij zich in de natuur of wordt het een terror uil die mensen aanvalt? Wel triest eigenlijk.
We hebben de uilen in de mergelgroeve bij de Sint-Pietersberg bezocht, hier heb ik een blog over geschreven, onze wandeling op De Sint-Pietersberg.
Een jaar oud zijn de vrouwen geslachtsrijp, vanaf 3 jaar planten ze zicht voort in de vrije natuur, een nestje, 2-4 eieren wordt uitgebroed door het vrouwtje, het mannetje zorgt in de eerste weken voor voedsel. De Oehoe is overigens niet monogaam. De oehoes jagen meestal in de schemering, maar als ze jongen hebben ook wel overdag. Er worden bij of in het nest soms voorraden aangelegd. In de herfst verlaten de jonkies het nest.
Ze staan op de Rode Lijst als gevoelig, In 2019 waren er 39-42 broedparen in Nederland, het gaat de goede kant op!
De Oehoe's in de steengroeve in Winterswijk, 4 juni 2021, de drie jongen vliegen bijna uit en worden steeds langer alleen gelaten door moeder Oehoe, tijd om zelfstandig te zijn! Het uilskuiken begint steeds meer weg te krijgen van de volwassen Oehoe, het pluis verdwijnt en het verenkleed wordt steeds mooier.
Na tien weken zijn ze vliegensvlug.
© 2023 www.liesbethvroegenatuurfotografie.com - Powered by Shoppagina.nl