RANSUIL

De Ransuil is een mooie grote slanke uil, met prachtige omhoog staande oorpluimen, fel oranje ogen, die in heel Europa voorkomt, behalve in IJsland.
Die oorpluimen zijn trouwens niet de oren, de pluimen zetten ze omhoog wanneer er gevaar of onrust is, als ze zitten te rusten dan zijn de oorpluimen ingetrokken.
Over het algemeen jaagt de Ransuil op veldmuizen, dus in gebieden waar je veldmuizen kunt vinden, zal de Ransuil graag verblijven. Ze broeden meestal in oude nesten van kraaien of eksters. In de winter vind je ze vaak in grote groepen op zogenaamde roestplekken.
Die roestplekken kunnen overal zijn, wanneer er maar eten in de buurt is, in de tuin naast je huis, in het park of in het bos.

De ransuil broedt van maart tot mei en legt 3 tot 4  witte, ronde eieren. Als er overvloedig veel voedsel beschikbaar is volgt er soms een tweede legsel.
Hij lijkt wel een beetje op de Oehoe maar deze is veel groter!
De spanwijdte van de Ransuil kan wel 95 cm zijn, dat is een behoorlijke omvang.
De schutkleur van de uil lijkt wel op boomschors, een prima camouflage dus!

Over de ogen van de uilen valt ook nog het een en ander te vertellen:

  • Uilen met oranje ogen, vliegen en jagen meestal in de schemering (bv de Ransuil en de Oehoe)
  • Uilen met zwarte ogen, meestal 's nachts (bv de Kerkuil )
  • Uilen met gele ogen, jagen meestal overdag bv de Steenuil) 

 Ransuil in herfstkleuren

 

 

Ransuil in boom

Ransuil foto

Ransuil Portret

Ransuil lichte kleur

Ransuil camouflage

Ransuilen

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.