De gewone- of rode eekhoorn, leuke kleine acrobaten die razendsnel door de bomen klimmen en springen. Ze leven in bomen en behoren tot de knaagdieren net als muizen en hamsters. De kleur van hun vacht kan nogal verschillen: roodoranje, kastanjebruin, soms zelfs helemaal donkerbruin.
De kleur heeft ook met de seizoenen en de leeftijd van de eekhoorns te maken.
Eekhoorns vallen op door hun grote pluimstaart, soms wel 20 cm lang, gepluimde oren, grote ogen en lange tenen met lange, scherpe nagels.
Het zijn omnivoren, ze eten plantaardig, maar ook dierlijk voedsel, noten en zaden van sparren. Knoppen van bomen, paddenstoelen, boomschors, maar soms ook insecten en eieren of jonge vogeltjes.
Eekhoorns eten dagelijks vijf procent van zijn lichaamsgewicht aan voedsel. Ook leggen eekhoorns wintervoorraden aan, zodat ze in de winter ook nog wat lekkers hebben te eten.
Ze zijn actief op de dag, na zonsopgang en vlak voor zonsondergang. In de winters laat hij zich alleen 's ochtends zien. Ze houden geen winterslaap, maar wel een winterrust, bij mooi weer komt hij uit zijn nest en snoept van de wintervoorraad en bij slecht weer blijft hij heerlijk in zijn warme nest.
De eekhoorn verblijft meestal in oude nesten van andere eekhoorns. Een rond nest in de boom met ongeveer 30 cm doorsnee en bevindt zich in een boom, op minstens zes meter hoogte, vlak bij de boomstam. Het nest wordt gemaakt van twijgen, de binnenzijde wordt bekleed met mos en gras. Wanneer er jonge eekhoorns zijn dan is het laagje in het nest wat dikker.
Ze hebben maar een paar vijanden: honden, katten, marters en roofvogels. Ze hebben een hoge aaibaarheidsfactor, want ze zien er schattig uit! Maar vergis je niet, Eekhoorns hebben vaak ongedierte bij zich, luizen, vlooien en teken en niet te vergeten, ze kunnen besmet zijn met hondsdolheid, dus ik zou het maar bij kijken op afstand houden!
De paartijd ligt meestal in januari tot maart, en de jongen worden geboren
De paartijd is op zijn hoogtepunt tussen januari en maart. 38 dagen draagtijd en dan worden er gemiddeld 3 jonge eekhoorns geboren tussen maart en mei, wanneer er genoeg voedsel is, anders wordt het juli-september. De jonkies zijn echt klein, tien a vijftien gram, ieniemienie dus. Het vrouwtje zorgt voor het kroost. Met 7 a 8 weken gaan ze voor het eerst naar buiten. Als ze een week of 14 zijn zijn ze zelfstandig, de één wat eerder dan de ander.
De eekhoorn heeft het het beste naar zijn zin in uitgestrekte naaldbossen en gemengde bossen waar voornamelijk naaldbomen zijn, maar je kunt ze ook in het park of bij jezelf in de tuin tegenkomen. Mijn dochter heeft al jaren een eekhoornechtpaar in de tuin achter haar huis. Af en toe worden zelfs de walnoten uit de kist op het terras gehaald. Erg leuk om ze bezig te zien!
Sommige andere soorten eekhoorns vormen een bedreiging voor onze rode eekhoorn, rondom Weert, de Roodbuikeekhoorn, ooit ontsnapt uit een dierenwinkel, of de Grijze Eekhoorn en de Amerikaanse Voseekhoorn. In Nederland is het verboden om deze eekhoorns in je bezit te hebben.
Klik hier voor het filmpoje op You Tube
© 2023 www.liesbethvroegenatuurfotografie.com - Powered by Shoppagina.nl